Ten temat na: Facebook / Instagram
Nauczyciel, u którego w planie indywidualnego nauczania widnieje 11 listopada 2026 r., nie traci automatycznie wynagrodzenia, choć zajęcia się nie odbędą. Zgodnie z art. 35 ust. 3e Karty Nauczyciela prawo do wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe zachowuje ten, kto pozostawał w gotowości do pracy, a przyczyna odwołania zajęć nie leżała po jego stronie. W 2026 roku Narodowe Święto Niepodległości wypada w środę i jest dniem ustawowo wolnym od pracy. Artykuł źródłowy nie rozstrzyga wprost, czy samo zaplanowanie zajęć na dzień ustawowo wolny od pracy spełnia oba te warunki – decyduje o tym ocena konkretnej sytuacji.
Czy nauczycielowi należy się wynagrodzenie za odwołane indywidualne nauczanie?
Zasadą jest, że za godziny ponadwymiarowe płaci się wyłącznie za zajęcia, które faktycznie się odbyły. Karta Nauczyciela przewiduje jednak odstępstwo dotyczące indywidualnego nauczania oraz indywidualnego obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego. Artykuł 35 ust. 3e tej ustawy pozwala zachować wynagrodzenie, gdy spełnione są łącznie dwa warunki: zajęcia nie odbyły się z przyczyn niezależnych od nauczyciela, a on sam był gotowy je poprowadzić. Resort edukacji podaje jako przykład sytuację, w której zajęcia nie odbyły się z powodu choroby ucznia – wtedy nauczyciel gotowy do pracy również może zachować prawo do wypłaty. Materiał źródłowy nie odnosi się wprost do sytuacji, w której przyczyną niezrealizowania zajęć jest sam fakt, że dany dzień – jak 11 listopada – jest ustawowo wolny od pracy, ani do tego, czy w takim dniu nauczyciel w ogóle może pozostawać w “gotowości do pracy” w rozumieniu tego przepisu.
Samo umieszczenie godzin w harmonogramie nie wystarczy. Liczy się realna gotowość nauczyciela do przeprowadzenia zajęć oraz to, że to nie on odpowiada za ich odwołanie. To, czy zaplanowanie zajęć na dzień ustawowo wolny od pracy samo w sobie spełnia obie te przesłanki, nie wynika jednoznacznie z materiału źródłowego.
Jak święto 11 listopada wpływa na rozliczenie pensum?
Dzień ustawowo wolny od pracy zmienia sposób liczenia godzin ponadwymiarowych w danym tygodniu, ale nie przekreśla automatycznie prawa do wynagrodzenia za zaplanowane indywidualne nauczanie. Artykuł 35 ust. 3f Karty Nauczyciela wskazuje, że podstawą rozliczenia jest liczba godzin zrealizowanych w ramach pensum, pomniejszona o odpowiednią część wymiaru przypadającą na dzień wolny. Przy pięciodniowym tygodniu pracy pomniejszenie wynosi 1/5 tygodniowego wymiaru godzin, a przy czterodniowym tygodniu pracy – 1/4 pensum.
To rozliczenie tygodniowego pensum to jednak inna kwestia niż szczególne zasady dotyczące niezrealizowanych godzin indywidualnego nauczania opisane w art. 35 ust. 3e. Oba mechanizmy należy rozpatrywać osobno.
Czy dyrektor szkoły może zmienić termin zajęć zaplanowanych na święto?
Organizacja pracy szkoły leży w gestii dyrektora, dlatego to on odpowiada za to, czy harmonogram indywidualnego nauczania uwzględnia dni ustawowo wolne od pracy i czy możliwe jest przesunięcie zajęć na inny termin. Indywidualne nauczanie organizuje się na podstawie orzeczenia o potrzebie takiego nauczania, a jego realizacja musi uwzględniać zarówno potrzeby ucznia, jak i przepisy o organizacji pracy szkoły.
Jeśli nauczyciel ma wątpliwości co do rozliczenia godzin zaplanowanych na 11 listopada, artykuł źródłowy wskazuje, że powinien zwrócić się do dyrektora o wyjaśnienie – w tym o ustalenie, czy chodzi o godziny w ramach pensum, czy ponadwymiarowe, oraz czy spełnione są warunki zachowania wynagrodzenia.
Więcej o zasadach wynagradzania nauczycieli za godziny dodatkowe można sprawdzić w innych naszych tekstach poświęconych rozliczaniu godzin ponadwymiarowych w szkołach oraz organizacji indywidualnego nauczania uczniów.
FAQ – indywidualne nauczanie a 11 listopada
Czy każda nieodbyta godzina indywidualnego nauczania 11 listopada przepada bez wynagrodzenia?
Nie. Artykuł źródłowy wskazuje, że nie przepada automatycznie – decyduje to, czy nauczyciel był gotowy do pracy i czy przyczyna odwołania zajęć od niego nie zależała. Materiał źródłowy nie rozstrzyga jednak wprost, czy obie te przesłanki można uznać za spełnione, gdy jedyną przyczyną odwołania zajęć jest fakt, że dany dzień jest ustawowo wolny od pracy.
Jaka podstawa prawna reguluje tę sytuację?
Art. 35 ust. 3e i 3f Karty Nauczyciela z 26 stycznia 1982 r. (j.t. Dz.U. z 2026 r. poz. 515, ost.zm. Dz.U. z 2025 r. poz. 1160) oraz art. 127 ustawy – Prawo oświatowe z 14 grudnia 2016 r. (j.t. Dz.U. z 2026 r. poz. 820, ost.zm. Dz.U. z 2026 r. poz. 1036).
Do kogo zwrócić się w razie wątpliwości co do rozliczenia godzin?
Jak podaje artykuł źródłowy, nauczyciel powinien zwrócić się do dyrektora szkoły o wyjaśnienie sposobu rozliczenia godzin.
Źródła
- GazetaPrawna.pl – Indywidualne nauczanie a 11 listopada. Czy nauczyciel ma prawo do wynagrodzenia?
- Internetowy System Aktów Prawnych – tekst Karty Nauczyciela i Prawa oświatowego
Czy Twoja szkoła jasno rozlicza godziny indywidualnego nauczania przypadające na dni ustawowo wolne od pracy?
Stan prawny na dzień: 2026-11-04. Zakres: Dotyczy nauczycieli prowadzących indywidualne nauczanie lub indywidualne obowiązkowe roczne przygotowanie przedszkolne, u których zajęcia zaplanowano na dzień ustawowo wolny od pracy (np. 11 listopada 2026 r.), pod warunkiem że nauczyciel pozostawał w gotowości do pracy, a przyczyna niezrealizowania zajęć nie leżała po jego stronie – zgodnie z art. 35 ust. 3e Karty Nauczyciela. Materiał źródłowy nie rozstrzyga wprost, czy oba te warunki są spełnione w sytuacji, gdy jedyną przyczyną odwołania zajęć jest fakt, że dzień jest ustawowo wolny od pracy. Czego nie obejmuje: Artykuł nie dotyczy nauczycieli prowadzących zwykłe zajęcia lekcyjne poza indywidualnym nauczaniem, nie rozstrzyga sytuacji, w których nauczyciel nie był gotowy do pracy lub sam spowodował niezrealizowanie zajęć, ani nie precyzuje konkretnych kwot wynagrodzenia – podaje jedynie zasady jego ustalania. Nie rozstrzyga też jednoznacznie, czy sam fakt zaplanowania zajęć na dzień ustawowo wolny od pracy spełnia warunki gotowości do pracy i niezależnej przyczyny z art. 35 ust. 3e. Pochodzenie tekstu: Materiał przygotowany automatycznie na podstawie źródeł wymienionych powyżej i zweryfikowany pod kątem zgodności z nimi. Nie stanowi porady prawnej.
Brak komentarzy