Świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie do 3488 zł od 1 stycznia 2027

Ten temat na: Facebook / Instagram

Od 1 stycznia 2027 r. świadczenie pielęgnacyjne wyniesie 3488 zł miesięcznie — o 102 zł więcej niż obowiązująca w 2026 r. kwota 3386 zł. Nową stawkę potwierdza obwieszczenie ministry rodziny, pracy i polityki społecznej Agnieszki Dziemianowicz-Bąk, opublikowane 27 października 2026 r. w Monitorze Polskim pod pozycją 1042. Podwyżka obejmie zarówno opiekunów korzystających z nowych zasad, jak i tych, którzy pozostają przy starych przepisach dzięki ochronie praw nabytych.

Ile wyniesie świadczenie pielęgnacyjne w 2027 roku?

Od nowego roku opiekun otrzyma 3488 zł miesięcznie — tak wynika z obwieszczenia z 22 października 2026 r. ogłoszonego w Monitorze Polskim. Dla porównania, obecna stawka to 3386 zł miesięcznie, co oznacza wzrost o 102 zł. Przy zachowaniu prawa do wypłaty przez cały rok opiekun dostanie w 2027 r. łącznie 41 856 zł — to o 1224 zł więcej niż przy całorocznym pobieraniu stawki obowiązującej w 2026 r. Mechanizm podwyżki wynika z corocznej waloryzacji przypadającej na 1 stycznia, uzależnionej od procentowego wzrostu płacy minimalnej, a wyliczoną kwotę zaokrągla się w górę do pełnych złotych.

Komu przysługuje świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach?

Na nowych zasadach prawo do świadczenia mają osoby opiekujące się podopiecznym, który nie ukończył 18. roku życia. Krąg uprawnionych obejmuje m.in. rodziców, osoby zobowiązane do alimentów oraz małżonków, opiekuna faktycznego starającego się o przysposobienie dziecka, rodziny zastępcze, osoby prowadzące rodzinny dom dziecka, a także dyrektorów określonych placówek pieczy zastępczej. Kluczowe jest jednak orzeczenie podopiecznego — nie wystarczy sama diagnoza. Wymagane jest orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie o niepełnosprawności zawierające łącznie wskazania z punktów 7 i 8, dotyczące konieczności stałej lub długotrwałej opieki oraz stałego udziału opiekuna w leczeniu, rehabilitacji i edukacji dziecka. Wysokość dochodu rodziny nie ma znaczenia, ale urząd weryfikuje inne okoliczności, np. czy na tego samego podopiecznego nie przyznano już świadczenia innej osobie.

Czy 18. urodziny podopiecznego kończą wypłatę świadczenia?

Nie zawsze — granica 18 lat dotyczy tylko osób korzystających z zasad obowiązujących od 2024 r. Część opiekunów nadal rozlicza się według wcześniejszych przepisów dzięki ochronie praw nabytych zapisanej w ustawie o świadczeniu wspierającym, a zgodnie z art. 63 ust. 5 tej ustawy ich świadczenie również podlega waloryzacji. Oznacza to, że matka czy ojciec dorosłego syna lub córki, pobierający świadczenie na starych zasadach i spełniający nadal warunki, dostaną w 2027 r. podwyżkę do 3488 zł bez konieczności zmiany zasad. Ochrona praw nabytych nie działa jednak wstecz — nie pozwala na przyznanie świadczenia nowej osobie, która dopiero zaczyna opiekować się dorosłym członkiem rodziny.

Czy opiekun pobierający świadczenie może pracować zarobkowo?

Na nowych zasadach tak — przepisy nie ograniczają wysokości zarobków, a opiekun może też prowadzić gospodarstwo rolne lub mieć prawo do emerytury czy renty bez utraty świadczenia. Inaczej jest w przypadku osób pozostających przy starym systemie: nadal obowiązują ich wcześniejsze warunki związane z niepodejmowaniem lub rezygnacją z zatrudnienia z powodu opieki. Styczniowa podwyżka tych ograniczeń nie znosi. Rodzic dziecka poniżej 18 lat, który chciałby przejść na nowe zasady i jednocześnie pracować, musi złożyć wniosek i zrezygnować ze świadczenia przyznanego na starych przepisach.

Kiedy świadczenie pielęgnacyjne jest wyższe niż 3488 zł?

Przy opiece nad więcej niż jednym podopiecznym kwota rośnie o 100 proc. na każdą kolejną osobę wymagającą opieki — dotyczy to opiekunów wskazanych w art. 17 ust. 3e ustawy, pod warunkiem że każdy z podopiecznych ma mniej niż 18 lat i odpowiednie orzeczenie. Przy stawce z 2027 r. opieka nad dwojgiem uprawnionych oznacza 6976 zł miesięcznie, a nad trojgiem — 10 464 zł miesięcznie. Aby otrzymać podwyższenie, trzeba złożyć osobny wniosek. Mechanizm ten nie dotyczy dyrektorów placówek wymienionych w art. 17 ust. 1 pkt 4 ustawy i nie ma zastosowania do świadczeń wypłacanych na starych zasadach.

Czy trzeba złożyć wniosek, żeby dostać podwyżkę?

Sama waloryzacja nie wymaga nowego wniosku, jeśli opiekun ma już przyznane prawo do świadczenia — organ prowadzący sprawę podnosi kwotę z urzędu. To jednak dotyczy wyłącznie opiekunów, których decyzja i dokumenty są nadal ważne. Jeśli kończy się okres wskazany w decyzji albo wygasa ważność dokumentów, na podstawie których świadczenie przyznano, automatyczna podwyżka nie następuje — wtedy trzeba złożyć wniosek lub zaktualizować dokumenty, żeby zachować prawo do świadczenia i uniknąć przerwy w jego wypłacie. Osoba składająca wniosek po raz pierwszy musi oczywiście dopełnić standardowych formalności.

Więcej o zasadach przyznawania wsparcia osobom z niepełnosprawnościami można sprawdzić w artykule o świadczeniu wspierającym i jego waloryzacji w 2026 r., a o dodatkowej pomocy pieniężnej bez kryterium dochodowego — w tekście o zasiłku pielęgnacyjnym z MOPS.

FAQ: najczęstsze pytania o świadczenie pielęgnacyjne 2027

Ile wyniesie świadczenie pielęgnacyjne od stycznia 2027 r.?
3488 zł miesięcznie, czyli o 102 zł więcej niż obowiązująca w 2026 r. kwota 3386 zł.

Czy podwyżka obejmuje opiekunów dorosłych podopiecznych?
Tak, jeśli pobierają świadczenie na starych zasadach w ramach ochrony praw nabytych i nadal spełniają wymagane warunki — zgodnie z art. 63 ust. 5 ustawy o świadczeniu wspierającym ich świadczenie też podlega waloryzacji.

Czy trzeba składać wniosek, żeby otrzymać wyższą kwotę?
Nie, jeśli prawo do świadczenia jest już przyznane i decyzja oraz dokumenty są nadal ważne — wtedy podwyżkę nalicza się z urzędu. Jeśli jednak kończy się okres wskazany w decyzji albo wygasają dokumenty, na podstawie których świadczenie przyznano, trzeba złożyć wniosek lub zaktualizować dokumenty, inaczej podwyżka nie zostanie naliczona automatycznie.

Źródła

Czy Twoje świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie od stycznia 2027 r. do 3488 zł, czy nadal rozliczasz się na starych zasadach i zastanawiasz się, czy podwyżka Cię obejmie?

TLKP - Księgowość,        
  Podatki, Kadry i Płace

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *